składniki:
Wszystkie składniki mieszamy na gładką masę, którą nacieramy dokładnie mięso. Schab zawijamy szczelnie w folię aluminiową i zostawiamy na 24h w lodówce.
Na drugi dzień wkładamy mięso do brytfanny (nie rozwijamy go z folii) i podlewamy szklanką wody. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220stC przez 30 min, następnie zmieniamy temperaturę na 180stC i pieczemy jeszcze przez 1h.
Po upieczeniu wędliny nie wyjmujemy z folii, czekamy aż przestygnie.
Smacznego!
- 1kg schabu bez kości / szynki
- 2 łyżki soli
- 1-2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- wyciśnięty ząbek czosnku
Wszystkie składniki mieszamy na gładką masę, którą nacieramy dokładnie mięso. Schab zawijamy szczelnie w folię aluminiową i zostawiamy na 24h w lodówce.
Na drugi dzień wkładamy mięso do brytfanny (nie rozwijamy go z folii) i podlewamy szklanką wody. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220stC przez 30 min, następnie zmieniamy temperaturę na 180stC i pieczemy jeszcze przez 1h.
Po upieczeniu wędliny nie wyjmujemy z folii, czekamy aż przestygnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz