składniki na ciasto:
- 250 g mąki
- 50 g mąki pełnoziarnistej
- 60 g masła
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 jajko
- 4 łyżki śmietany
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka miodu
krem:
- 250 ml mleka
- 2 łyżki kaszy manna
- 60 gram masła
- 60 gram cukru
- cukier wanilinowy - 1 opakowanie
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
płyn do nasączenia placków:
- gorzka herbata
- 3 łyżki rumu lub cytryny
- zapach śmietankowy
- opakowanie gorzkiej czekolady
- 2 łyżki mleka
- wiórki kokosowe do obsypania boków
Z podanych składników wyrabiamy ciasto.
Dzielimy je na 8 równych części, z każdej z nich formujemy bardzo cienki
placek o średnicy około 15 - 17 cm. Wyrównujemy każdy z nich
przykładając talerzyk od którego wycinamy równy kształt. Każdy placek
pieczemy ok 10-12 min w piekarniku rozgrzanym do 180stC. Placki studzimy
(jeden kruszymy drobno), nasączamy płynem i odkładamy, aż zmiękną.
Robimy krem. Gotujemy kaszę z mlekiem aż zgęstnieje, odstawiamy do
wystygnięcia. Ucieramy masło z cukrem, cukrem waniliowym i miodem,
dodajemy schłodzoną kaszę mannę. Ucieramy wszystko na gładką masę
mikserem.
Przekładamy placki masą, smarujemy również z
wierzchu i posypujemy pokruszonym plackiem.
Wstawiamy ciasto do
lodówki. Na drugi dzień rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i
smarujemy boki ciasta. Na koniec posypujemy czekoladowe boki wiórkami.
Odstawiamy jeszcze do lodówki aby czekolada stwardniała.
pychota!;)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie :]
OdpowiedzUsuń