niedziela, 9 grudnia 2012

Pasiasty torcik


Świąteczne ciasto, trochę marcinek, trochę miodownik, pracochłonne ale pyszne i znika w mgnieniu oka.



składniki na ciasto:

  • 250 g mąki
  • 50 g mąki pełnoziarnistej
  • 60 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 4 łyżki śmietany
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka miodu

 krem:

  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki kaszy manna
  • 60 gram masła
  • 60 gram cukru
  • cukier wanilinowy - 1 opakowanie
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu

płyn do nasączenia placków:

  • gorzka herbata
  • 3 łyżki rumu lub cytryny
  • zapach śmietankowy
polewa:
  • opakowanie gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • wiórki kokosowe do obsypania boków

Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 8 równych części, z każdej z nich formujemy bardzo cienki placek o średnicy około 15 - 17 cm. Wyrównujemy każdy z nich przykładając talerzyk od którego wycinamy równy kształt. Każdy placek pieczemy ok 10-12 min w piekarniku rozgrzanym do 180stC. Placki studzimy (jeden kruszymy drobno), nasączamy płynem i odkładamy, aż zmiękną. Robimy krem. Gotujemy kaszę z mlekiem aż zgęstnieje, odstawiamy do wystygnięcia. Ucieramy masło z cukrem, cukrem waniliowym i miodem, dodajemy schłodzoną kaszę mannę. Ucieramy wszystko na gładką masę mikserem.

Przekładamy placki masą, smarujemy również z wierzchu i posypujemy pokruszonym plackiem. 


Wstawiamy ciasto do lodówki. Na drugi dzień rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i smarujemy boki ciasta. Na koniec posypujemy czekoladowe boki wiórkami.

Odstawiamy jeszcze do lodówki aby czekolada stwardniała.


2 komentarze: