składniki na ciasto:
- 250 g mąki
 - 50 g mąki pełnoziarnistej
 - 60 g masła
 - 4 łyżki cukru
 - 1 łyżka cukru waniliowego
 - 1 jajko
 - 4 łyżki śmietany
 - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 1 łyżka miodu
 
 krem:
- 250 ml mleka
 - 2 łyżki kaszy manna
 - 60 gram masła
 - 60 gram cukru
 - cukier wanilinowy - 1 opakowanie
 - 2 łyżki soku z cytryny
 - 1 łyżka miodu
 
płyn do nasączenia placków:
- gorzka herbata
 - 3 łyżki rumu lub cytryny
 - zapach śmietankowy
 
- opakowanie gorzkiej czekolady
 - 2 łyżki mleka
 - wiórki kokosowe do obsypania boków
 
Z podanych składników wyrabiamy ciasto. 
Dzielimy je na 8 równych części, z każdej z nich formujemy bardzo cienki
 placek o średnicy około 15 - 17 cm. Wyrównujemy każdy z nich 
przykładając talerzyk od którego wycinamy równy kształt. Każdy placek 
pieczemy ok 10-12 min w piekarniku rozgrzanym do 180stC. Placki studzimy
 (jeden kruszymy drobno), nasączamy płynem i odkładamy, aż zmiękną. 
Robimy krem. Gotujemy kaszę z mlekiem aż zgęstnieje, odstawiamy do 
wystygnięcia. Ucieramy masło z cukrem, cukrem waniliowym i miodem, 
dodajemy schłodzoną kaszę mannę. Ucieramy wszystko na gładką masę 
mikserem.
Przekładamy placki masą, smarujemy również z
 wierzchu i posypujemy pokruszonym plackiem. 
Wstawiamy ciasto do 
lodówki. Na drugi dzień rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i 
smarujemy boki ciasta. Na koniec posypujemy czekoladowe boki wiórkami.
Odstawiamy jeszcze do lodówki aby czekolada stwardniała.
pychota!;)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie :]
OdpowiedzUsuń