piątek, 14 grudnia 2012

Muffinki pełnoziarniste

Zdrowsza wersja muffinek. Podaje przepis na ciasto podstawowe, do którego można dodawać wedle uznania: bakalie, czekoladę, owoce. Trochę zdrowsze bo zrobione z mąki pełnoziarnistej.
Smakują mi bez żadnych dodatków tak po prostu z kubkiem zimnego mleka lub aromatyczną kawą.


składniki:
  • 320 ml mąki pełnoziarnistej 
  • 90 ml cukru (ok 1/3 szkalnki)
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżka miodu
  • 50g roztopionego masła
  • 125 ml mleka
  • 50 ml wody

Mieszamy wszystkie sypkie składniki następnie dodajemy składniki mokre i wszystko dokładnie mieszamy widelcem. Jeżeli mam zamiar dodać np bakalie dosypujemy i mieszamy ciasto jeszcze raz. Napełniamy foremki na 3/4 wysokości.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (ok 180-200stC) na ok 20 min.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz