piątek, 14 grudnia 2012

Smażony ryż

Udany eksperyment! Jeszcze nie raz będę robić to danie, jest banalnie proste w przygotowaniu i w miarę szybkie w wykonaniu.


składniki (porcja dla 2 osób):
  • torebka ryżu (użyłam długoziarnistego)
  • łyżka posiekanej cebuli
  • pół ząbku czosnku (drobno posiekany)
  • ok 10 różyczek brokuł 
  • marchewka ilość proporcjonalna do ilości brokuł
  • 2 łyżki kukurydzy
  • 3 łyżki groszku
  • 1 łyżeczka sezamu
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka (lub ostra jak ktoś lubi), imbir
  • ok. łyżki sosu sojowego
  • natka pietruszki do smaku
Gotujemy ryż z odrobiną soli. Blanszujemy w osolonej wodzie ok 10 min: brokuły i marchewkę pokrojoną w słupki.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy cebulę po chwili dodajemy drobno posiekany czosnek. Następnie dodajemy brokuły z marchewką, po ok 2 min smażenia wsypujemy ryż i polewamy sosem sojowym, po następnych 2 min uzupełniamy danie o kukurydzę i groszek. Posypujemy sezamem. Smażymy jeszcze chwilę i przyprawiamy do smaku : szczypta imbiru, sól, papryka, pieprz. Na koniec posypujemy wszystko natką z pietruszki.

1 komentarz:

  1. Pycha :) Uwielbiam ryż z warzywami, a sos sojowy zawsze dodaje takiego specyficznego smaku, który bardzo komponuje się z tego typu daniami.

    OdpowiedzUsuń