składniki (porcja dla 2 osób):
- torebka ryżu (użyłam długoziarnistego)
- łyżka posiekanej cebuli
- pół ząbku czosnku (drobno posiekany)
- ok 10 różyczek brokuł
- marchewka ilość proporcjonalna do ilości brokuł
- 2 łyżki kukurydzy
- 3 łyżki groszku
- 1 łyżeczka sezamu
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka (lub ostra jak ktoś lubi), imbir
- ok. łyżki sosu sojowego
- natka pietruszki do smaku
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy cebulę po chwili dodajemy drobno posiekany czosnek. Następnie dodajemy brokuły z marchewką, po ok 2 min smażenia wsypujemy ryż i polewamy sosem sojowym, po następnych 2 min uzupełniamy danie o kukurydzę i groszek. Posypujemy sezamem. Smażymy jeszcze chwilę i przyprawiamy do smaku : szczypta imbiru, sól, papryka, pieprz. Na koniec posypujemy wszystko natką z pietruszki.
Pycha :) Uwielbiam ryż z warzywami, a sos sojowy zawsze dodaje takiego specyficznego smaku, który bardzo komponuje się z tego typu daniami.
OdpowiedzUsuń