Przepis narodził się z potrzeby zaspokojenia mojej codziennej pogoni za słodyczami. Nie jest to zdrowa potrawa, jednak w tym pięknym pachnącym okresie chyba można pozwolić sobie na małe grzechy... Przepis dziecinnie prosty, doznanie dla podniebienia na 10+ (chyba, że ktoś nie lubi smaku cynamon - dla mnie nieodzownie kojarzy się ze świętami)
składniki:
- placek francuski
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników (ja użyłam gotowej mieszanki)
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka cukru
Ciasto odmrażamy. Z przypraw i cukru wykonujemy mieszankę, którą równomiernie rozsypujemy na rozłożonym cieście. Zwijamy ciasto w rulon, następnie wycinamy plastry gr. 1cm. Układamy ciasto na blaszce i pieczemy według wskazań z opakowania po cieście. Można posypać dodatkowo grubo mielonym cukrem co doda im większego uroku i słodszego smaku. Moje cynamonki piekły się przez 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180-150 stopni.

Pozdrawiam świątecznie.
składniki:
- placek francuski
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników (ja użyłam gotowej mieszanki)
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka cukru
Ciasto odmrażamy. Z przypraw i cukru wykonujemy mieszankę, którą równomiernie rozsypujemy na rozłożonym cieście. Zwijamy ciasto w rulon, następnie wycinamy plastry gr. 1cm. Układamy ciasto na blaszce i pieczemy według wskazań z opakowania po cieście. Można posypać dodatkowo grubo mielonym cukrem co doda im większego uroku i słodszego smaku. Moje cynamonki piekły się przez 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180-150 stopni.

Pozdrawiam świątecznie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz