Przedstawiam swój ulubiony przepis na świąteczne ciasteczka, zawsze wychodzą pyszne i bardzo szybko znikają. Polecam robić podwójną porcję!
Zdjęcie już niedługo!
Składniki na ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 150 g mąki pełnoziarnistej
- 200 g masła z lodówki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 180g cukru pudru
- opakowanie cukru waniliowego
- 1 duże jajko
- w razie potrzeby dodać łyżkę wody lub śmietany
- w razie potrzeby dodać łyżkę wody lub śmietany
Dodatkowo:
Do jasnego ciasta:
- olejek waniliowy
Do ciemnego ciasta:
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub cynamonu jak kto woli (można użyć kilka kropel rumu)
Polewa ciemna:
- 50 g czekolady gorzkiej
- 50 g czekolady mlecznej
- 1 łyżka masła
- łyżeczka przyprawy do piernika lub cynamonu jak kto woli (można użyć kilka kropel rumu)
Polewa jasna:
- 100 g czekolady białej
- 1 łyżka masła
Szybko mieszamy składniki na ciasto, dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao i cynamon (przyprawę do piernika), do drugiej dodajemy kilka kropel olejku waniliowego. Ciasto formujemy w 2 kule i zwijamy w folię aluminiową i wstawiamy na 20 min do lodówki. Po tym czasie należy ciasto rozwałkować dosyć cienko ok3-5 mm. Wycinamy dowolny kształt - ja preferuję serduszka, koła i gwiazdki (daje to najlepszy efekt). Ciasteczka pieczemy ok 12-15 min w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Wyjmujemy i studzimy chwilę.
Przygotowujemy ciemną polewę do jasnych ciasteczek i jasną do ciemnych, rozpuszczając czekolady w kąpieli mlecznej z łyżką masła. Do ciemnej czekolady dodajemy przyprawę do piernika lub cynamon. Ciastka kolejno maczamy w odpowiedniej polewie tylko do połowy. Układamy na papierze do pieczenie i czekamy aż polewa zastygnie.
Można dodatkowo posypać część z polewą bakaliami.
Ciastka są proste do wykonania i delikatne w smaku, bardzo ładnie wyglądają i nadają się na upominek gwiazdkowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz