(porcja dla 4 osób):
- 2 opakowania papieru ryżowego
- jedna marchewka
- nieduża papryka
- mała puszka kukurydzy
- mała puszka groszku konserwowego
- 4 plastry ananasa w zalewie
- kilka różyczek brokuł
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka
- sosy do maczania: sos sojowy, sos słodko-kwaśny
Warzywa:
paprykę i marchewkę kroimy w bardzo cienkie paseczki dł ok 2 cm,
ananasa kroimy w drobną kostkę, brokuły dzielimy na niewielkie kawałki.
Mieszamy wszystkie składniki w misce i dodajemy kukurydzę, groszek.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną papryki słodkiej. Moczymy
papier ryżowy (według opisu na opakowaniu). Zwijamy sajgonki w koperty z
gotowym farszem Nastawiamy parowar i gotujemy ok 10 min (uważając aby
papier ryżowy nie popękał). Gotowe danie wykładamy na talerz, podajemy z
sosem sojowym lub słodko kwaśnym (można użyć dwa jednocześnie). Można
podać jako dodatek do grillowanej lub przygotowanej na parze ryby.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz