niedziela, 25 listopada 2012

Mój sposób na sos słodko-kwaśny z kurczakiem

Ta potrawa bardzo często gości na naszym stole. Jest łatwa w przygotowaniu, a smakiem moim zdaniem przewyższa sos gotowy ze słoika. Przepis powstał z kilku znalezionych w internecie. Za każdym razem gdy go robiłam coś dodawałam lub odejmowałam, aż wyszedł idealny - tak jak lubię.
 

składniki (na 2-3 osoby):
  • 1 czubata łyżka posiekanej drobno cebuli (jak ktoś lubi może dodać więcej)
  • 1 papryka
  • 1 niewielka cukinia
  • 1 średnia Marchewka
  • 3 plastry ananasa z zalewy
  • 3 kopiaste łyżki kukurydzy
  • fasolka szparagowa ok 5-6 strączków (tym razem jej nie dodałam, lubię jak jest świeża nie mrożona)
  • 200g przecieru pomidorowego
  • pół piersi z kurczaka
  • ryż jaśminowy (może być zwykły)
  • ok 2 łyżki zalewy z ananasa do smaku
  • ok 2-3 łyżeczek soku z cytryny do smaku
  • 3 ziarenek kminku
  • curry
  • papryka słodka
  • sól do smaku
  • pieprz

W pierwszej kolejności przygotowujemy pierś z kurczaka: kroimy w drobną kostkę. Przyprawiamy curry, solą, papryką słodką ( w większej ilości), pieprzem i odrobiną oliwy. Odstawiamy.
Warzywa i ananasa kroimy drobno w paseczki ( 0,5 na 2 cm) lub w kostkę jak kto woli. Ważne aby marchewka nie była zbyt grubo pokrojona.
W garnku rozgrzewamy oliwę. Ja przyrządzam potrawę w garnku z warstwą teflonu więc nie używam dużo oliwy - dosłownie pół łyżeczki. Na rozgrzaną oliwę wrzucam przyprawy: kminek, szczyptę curry i papryki, po chwili dodajemy cebulkę i chwilę smażymy. Gdy cebula zmięknie wrzucamy paprykę, mieszamy 2-3 min, dodajemy cukinię i zalewamy wodą (pół szklanki). Jak woda zaczyna się gotować wsypuję marchewkę, fasolkę i dusimy pod przykryciem. Po 5 min wlewamy przecier pomidorowy i czekamy, aż zacznie się gotować. Gdy potrawa zaczyna wrzeć dodajemy resztę składników: kukurydzę i ananasa. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 25-30 min tak aby warzywa były lekko miękkie (nie surowe ale też nie mogą być za miękkie). Po tym czasie solimy potrawę, dolewam sok z cytryny i zalewę z ananasów sprawdzając smak. Należy uważać, żeby nie przesadzić z którymś ze smaków: słonym, słodkim czy kwaśnym. Wyłączamy i odstawiamy na bok.
Smażymy kurczaka i  gotujemy ryż. Gotowego kurczaka wrzucamy do garnka z sosem i chwilę podgrzewamy. Smacznego!


Jeżeli komuś się spieszy to w trakcie robienia sosu może usmażyć kurczaka - będzie szybciej. Osobiście wolę jak sos chociaż chwilę postoi i się przegryzie. Najlepiej smakuje na następny dzień kiedy smaki połączą się dokładnie.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz