Prosta i smaczna. Próbowałam odwzorować smak ulubionej sałatki męża z pewnej knajpki i prawie mi się udało!
składniki:
- tuńczyka w oleju z puszki (odsączony)
 - około 15 zielonych oliwek
 - mała puszka zielonego groszku
 - mała puszka kukurydzu
 - ok 5 liści sałaty pekińskiej
 
sos winegret:
- 1 łyżeczka miodu
 - 1 łyżka soku z cytryny
 - 3 łyżki oliwy z oliwek
 - szczypta soli
 - szczypta papryki słodkiej
 - szczypta pieprzu kolorowego
 
Kroimy drobno kapustę pekińską i oliwki, dodajemy do nich pozostałe składniki. Polewamy sałatkę sosem winegret i dokładnie mieszamy. Podajemy z pieczywem, najlepiej z tostami czosnkowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz