poniedziałek, 26 listopada 2012

Sałatka z tuńczykiem

Prosta i smaczna. Próbowałam odwzorować smak ulubionej sałatki męża z pewnej knajpki i prawie mi się udało!


składniki:
  • tuńczyka w oleju z puszki (odsączony)
  • około 15 zielonych oliwek
  • mała puszka zielonego groszku
  • mała puszka kukurydzu
  • ok 5 liści sałaty pekińskiej

sos winegret:
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • szczypta papryki słodkiej
  • szczypta pieprzu kolorowego
Wszystko mieszamy do połączenia składników

Kroimy drobno kapustę pekińską i oliwki, dodajemy do nich pozostałe składniki. Polewamy sałatkę sosem winegret i dokładnie mieszamy. Podajemy z pieczywem, najlepiej z tostami czosnkowymi.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz