czwartek, 25 lipca 2013

Jagodowa improwizacja - ciasto jogurtowe

Jakie ciasto zrobić gdy masz 30 min wolnego czasu, bo dziecko tylko tyle śpi? Improwizacja - to słowo, które towarzyszy mi od jakiegoś czasu, więc niech będzie: "Jagodowa improwizacja" z kruszonką zrobioną na bazie oleju zamiast masła (braki w lodówce bywają czasem inspirujące).



składniki na ciasto (forma keksowa 20 x 11 cm):
  • 250 g mąki
  • 180 g jogurtu naturalnego (dałam light bo taki był w lodówce)
  • 75 ml ulubionego oleju rzepakowego
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • garść pachnących lasem jagód
składniki na kruszonkę (składniki łączymy jak na tradycyjną kruszonkę z masłem):
  • 1 łyżka ulubionego oleju rzepakowego
  • 2 łyżki maki
  • 2 łyżki cukru


Mieszamy widelcem składniki na ciasto: oddzielnie suche, oddzielnie mokre. Do suchych składników dolewamy mokre i łączymy delikatnie. Wymieszane ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem. Na wierzch sypiemy jagody, które przykrywamy kruszonką. Pieczemy ok 35 min w temperaturze 190 st, do suchego potyczka.
Ciasto po wyjęciu z piekarnika musi ostygnąć zanim ukroimy pierwszy kawałek.

Wyszło pyszne! Kruszonka lepsza niż tradycyjna, bardzo krucha, zarazem lekka i nie dominuje nad smakiem jagód, więc polecam! 

2 komentarze:

  1. tylko pozazdrościć takich improwizacji! :D ciasto musiało być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto wygląda pięknie. Aż nie do wiary że z tak prostych składników:-) na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń