Jakie
 ciasto zrobić gdy masz 30 min wolnego czasu, bo dziecko tylko tyle śpi?
 Improwizacja - to słowo, które towarzyszy mi od jakiegoś czasu, więc niech
 będzie: "Jagodowa improwizacja" z kruszonką zrobioną na bazie oleju zamiast masła (braki w lodówce bywają czasem inspirujące).
składniki na ciasto (forma keksowa 20 x 11 cm):
- 250 g mąki
 - 180 g jogurtu naturalnego (dałam light bo taki był w lodówce)
 - 75 ml ulubionego oleju rzepakowego
 - 100 g cukru
 - 1 jajko
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - szczypta soli
 - garść pachnących lasem jagód
 
składniki na kruszonkę (składniki łączymy jak na tradycyjną kruszonkę z masłem):
- 1 łyżka ulubionego oleju rzepakowego
 - 2 łyżki maki
 - 2 łyżki cukru
 
Mieszamy
 widelcem składniki na ciasto: oddzielnie suche, oddzielnie mokre. Do 
suchych składników dolewamy mokre i łączymy delikatnie. Wymieszane 
ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem. Na wierzch sypiemy jagody, 
które przykrywamy kruszonką. Pieczemy ok 35 min w temperaturze 190 st, 
do suchego potyczka.
Ciasto po wyjęciu z piekarnika musi ostygnąć zanim ukroimy pierwszy kawałek.
Wyszło pyszne! Kruszonka lepsza niż tradycyjna, bardzo krucha, zarazem lekka i nie dominuje nad smakiem jagód, więc polecam! 


tylko pozazdrościć takich improwizacji! :D ciasto musiało być pyszne!
OdpowiedzUsuńciasto wygląda pięknie. Aż nie do wiary że z tak prostych składników:-) na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuń