Jakie
ciasto zrobić gdy masz 30 min wolnego czasu, bo dziecko tylko tyle śpi?
Improwizacja - to słowo, które towarzyszy mi od jakiegoś czasu, więc niech
będzie: "Jagodowa improwizacja" z kruszonką zrobioną na bazie oleju zamiast masła (braki w lodówce bywają czasem inspirujące).
składniki na ciasto (forma keksowa 20 x 11 cm):
- 250 g mąki
- 180 g jogurtu naturalnego (dałam light bo taki był w lodówce)
- 75 ml ulubionego oleju rzepakowego
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- garść pachnących lasem jagód
składniki na kruszonkę (składniki łączymy jak na tradycyjną kruszonkę z masłem):
- 1 łyżka ulubionego oleju rzepakowego
- 2 łyżki maki
- 2 łyżki cukru
Mieszamy
widelcem składniki na ciasto: oddzielnie suche, oddzielnie mokre. Do
suchych składników dolewamy mokre i łączymy delikatnie. Wymieszane
ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem. Na wierzch sypiemy jagody,
które przykrywamy kruszonką. Pieczemy ok 35 min w temperaturze 190 st,
do suchego potyczka.
Ciasto po wyjęciu z piekarnika musi ostygnąć zanim ukroimy pierwszy kawałek.
Wyszło pyszne! Kruszonka lepsza niż tradycyjna, bardzo krucha, zarazem lekka i nie dominuje nad smakiem jagód, więc polecam!
tylko pozazdrościć takich improwizacji! :D ciasto musiało być pyszne!
OdpowiedzUsuńciasto wygląda pięknie. Aż nie do wiary że z tak prostych składników:-) na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuń