czwartek, 25 lipca 2013

Parówka ubrana

Parówki jadłam bardzo rzadko, jednak znalazłam takie, które mogę jeść bez ograniczeń, prawdziwie "mięsne", takie, których się nie boję, nie gryzą i bardzo mi smakują ... Sprzedawane w pobliskim sklepie producenta jako kiełbaski dla dzieci (producent niestety regionalny).


Co można zrobić z tak smaczną parówką? Ubrać w kożuszek z ciasta na pizzę np.



składniki na ciasto:
  • 450 g mąki
  • 50 g drożdży lub jedno opakowanie suchych (8 g)
  • 250 ml ciepłej wody (ok 50 st) pół na pół z mlekiem
  • 3 łyżki oleju
składniki na nadzienie:
  • 6 parówek
  • 6 plasterków sera

Drożdże mieszamy z mlekiem, wodą i na chwilę odstawiamy (jeżeli używamy suchych drożdży, etap ten pomijamy), po czym dodajemy do mąki wymieszanej z resztą składników. Ciasto należy wyrabiać dokładnie 10 min. Następnie dzielimy je na 6 części, każdą z nich należy rozwałkować tak aby można było bez problemu zawinąć całą parówkę. Na cieście układamy kawałek sera, parówkę i łączymy w paluchy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st na ok 15-20 min.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz