środa, 24 lipca 2013

Kruche rogaliki z kaszą jaglaną

Z cyklu "dieta matki karmiącej"...

Trochę improwizacji, robione na szybko. Wyszły niesamowicie aromatyczne i lekkie, uwielbiam bardzo...


składniki na kruche ciasto (18 szt):
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • 125 ml wody
  • 125 ml ulubionego oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta curry
  • szczypta papryki słodkiej
  • 1/4 łyżeczki soli
składniki na farsz (ilość składników powinna być proporcjonalnie równa):
  • 1/2 torebki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 średniej wielkości jabłko (polecam moją ulubioną papierówkę)
  • 1/2 niedużej piersi z kurczaka
  • przyprawy: sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
Jabłko i pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę (pierś możemy zmielić). Dodajemy kaszę jaglaną, przyprawy, miód, sok z cytryny i dokładnie mieszamy.


Łączymy składniki na ciasto i zagniatamy - powinno być plastyczne i nie lepić się do rąk, w razie potrzeby można dodać wody lub mąki. Ciasto musimy podzielić na dwie równe części. Z każdej rozwałkujemy cienkie placki, które dzielimy na 8 części. Na każdą wydzieloną część nakładamy farsz i zawijamy rogalik. Pieczemy w rozgrzanym do 190 st piekarniku przez około 40 min.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz