Z cyklu "dieta matki karmiącej"...
Trochę improwizacji, robione na szybko. Wyszły niesamowicie aromatyczne i lekkie, uwielbiam bardzo...
składniki na kruche ciasto (18 szt):
- 500 g mąki pszennej
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- 125 ml wody
- 125 ml ulubionego oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta curry
- szczypta papryki słodkiej
- 1/4 łyżeczki soli
składniki na farsz (ilość składników powinna być proporcjonalnie równa):
- 1/2 torebki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 średniej wielkości jabłko (polecam moją ulubioną papierówkę)
- 1/2 niedużej piersi z kurczaka
- przyprawy: sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
Jabłko i pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę (pierś możemy zmielić). Dodajemy kaszę jaglaną, przyprawy, miód, sok z cytryny i dokładnie mieszamy.
Łączymy składniki na ciasto i zagniatamy - powinno być plastyczne i nie lepić się do rąk, w razie potrzeby można dodać wody lub mąki. Ciasto musimy podzielić na dwie równe części. Z każdej rozwałkujemy cienkie placki, które dzielimy na 8 części. Na każdą wydzieloną część nakładamy farsz i zawijamy rogalik. Pieczemy w rozgrzanym do 190 st piekarniku przez około 40 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz